Avui farem una entrada de caire gastronòmic molt lligada igualment a la història recent de Barcelona. Probablement molts coneixedors de Barcelona ja sabran de què estem parlant però les històries s'han de repetir de tant en tant perquè així tothom les recordi per sempre més.
Entrada de l'antic Bikini |
Parlem primer del bikini i el seu origen vinculat a la sala de festes Bikini. Aquest local històric va obrir les portes l'any 1953 a la Diagonal quan tot just s'estava urbanitzant aquesta zona de la ciutat. A principis dels 90 va tancar les portes i a sobre dels terrenys que ocupava es va construir l'Illa Diagonal. La sala va tornar a obrir uns anys més tard en una ubicació propera a l'original però del primer local només conserva el logotip. Tornem ara als anys 50 quan els seus propietaris van introduir a Barcelona la idea d'un multiespai lúdic a l'estil americà on poder escoltar i ballar música en directe així com poder jugar al minigolf o a les bitlles de la seva bolera.
Parlem ara del seu nom ja que "bikini" pot tenir dues connotacions. La primera té a veure amb les proves nuclears que els Estats Units feien en aquell temps a les illes Bikini. Arran d'aquest fet els creadors del biquini com a vestit de bany van posar-li el mateix el nom ja que la seva comercialització l'any 1946 seria semblant a una explosió nuclear. Tanmateix, els propietaris de la Sala Bikini van presentar el nostre local a la societat barcelonina amb la mateixa campanya publicitària, la seva inauguració seria com una explosió nuclear. La segona connotació és una suposició que nosaltres fem doncs creiem que el nom va ser una provocació i un parany on van caure les autoritats franquistes ja que el biquini o banyador de dues peces estava prohibit exhibir-lo a llocs públics. Només algunes ciutats espanyoles van aconseguir l'autorització expressa del generalíssim com és el cas de Benidorm. De fet a Barcelona no es va dissenyar el primer biquini fins a l'any 1970.
Una de les primeres festes organitzades a Bikini |
Centrem-nos ara en l'entrepà que a Catalunya i Andorra es diu "bikini" però que a la resta de l'estat es diu "mixto". La raó la trobem un altre cop en els propietaris del local i les seves ganes d'innovar. En aquella època en alguns restaurants de Paris oferien un entrepà calent fet amb pa de motllo, pernil dolç i formatge emmental a la planxa i gratinat amb beixamel. El seu nom era "croque-monsieur". Al nostre local el feien igual però sense beixamel i es deia "l'entrepà de la casa". Va tenir tant d'èxit que els barcelonins el demanaven així :"aquell entrepà com el que fan al Bikini". De tant repetir-ho, al final dient "bikini" qualsevol cambrer ja entenia el que volia el client. Ja tenim un entrepà lligat a la història de Barcelona.
El segon producte que recollim avui és el Cacaolat. El seu origen està vinculat a una família emprenedora, els Viader, propietaris d'una granja de vaques a Cardedeu.
Granja Viader al carrer Xuclà |
Marc Viader va començar la nissaga quan va marxar a treballar a una lleteria de Barcelona situada al carrer Xuclà (darrere l'església de Betlem a les Rambles). El seu tarannà inquiet i innovador va portar-lo fins a la Fira Internacional de Budapest on va tenir coneixement d'una beguda feta amb llet i cacau. Així com va arribar a Barcelona va patentar aquella beguda, un cop fets els corresponents assajos a l'obrador de la granja. Aquest fet va ocórrer l'any 1931 i durant molt de temps la família va mantenir el secret de la fórmula d'aquella beguda que res tenia a veure amb la típica xocolata desfeta que se servia a granges de l'altra banda de les Rambles, al carrer Petritxol.
Marc Viader ja s'havia convertit en propietari de la lleteria del carrer Xuclà i amb l'objectiu de donar a conèixer el Cacaolat, va muntar un stand a la Fira de Mostres de Barcelona de l'any 1933 on regalaven la nova beguda amb gotets de paper. L'èxit de públic va ser tan gran que van haver de fer pagar 5 cèntims per got i evitar així més aglomeracions.
Stand de cacaolat a la Fira de Mostres de Barcelona |
La granja Viader encara es troba al carrer Xuclà i recomanem la degustació d'un suís, especialment una tarda freda d'hivern. La resta de la història fins avui dia ja més o menys ens la sabem. Nosaltres volíem donar a conèixer una part de la història de Barcelona i els seus emprenedors.