De visita als Encants Vells de Glòries vam trobar-nos casualment amb una sorpresa alhora agradable i desagradable. Caminant per la vorera de l'Avinguda Meridiana i just abans d'entrar per l'accés nord, hi ha un bar. Si ens aturem en aquest punt, comprovarem que el carrer té dos nivells d'alçada. Nosaltres ens trobarem en el més alt. El bar es troba un metre i mig per sota. Observant el nivell inferior veurem unes llambordes que ocupen un espai d'uns 5 m² i sembla que hagin format part d'una antiga calçada. Si baixem els esglaons i estudiem aquest espai, sembla com si el nivell superior hagués envaït el nivell inferior, s'hagués superposat a sobre de manera poc natural. Tot plegat ens va cridar l'atenció i vam decidir esbrinar una mica més per tal de saber el seu origen.
Consultant plànols antics de la zona, de seguida vam trobar la clau del nostre misteri. Les llambordes eren part del tram desaparegut del Carrer de Ribes després d'haver-se urbanitzat les Glòries durant els anys 60. És a dir, abans que l'especulació i el creixement urbanístic desmesurat arribessin a Barcelona, el Carrer de Ribes i el Carrer del Clot formaven un únic carrer, l'un com a continuació de l'altre.
Si tornem als Encants i ens situem en el punt que estem estudiant, ens adonarem que el que acabem d'afirmar és correcte. Si mirem en direcció al carrer del Clot, veurem que les llambordes estan alineades perfectament cap al carrer del Clot. Tanmateix si ens girem 180º comprovarem que també estarem alineats al carrer de Ribes.
Fins aquí, hem explicat la part agradable d'aquesta entrada. La part que ens desagrada és l'estat d'abandonament en què es troben. No tenim cap dubte que quan aquesta zona es torni a urbanitzar, cosa que no trigarà gaire, aquest espai desapareixerà per sempre més. Potser actualment aquest lloc no té gaire valor arqueològic però dintre de 100 anys segur que sí ho tindrà i si alguna cosa hem après de l'experiència és que no només hem de pensar en el present sinó en el futur i les generacions que vindran. Aquesta entrada és una reivindicació perquè les autoritats institucionals prenguin més consciència del nostre patrimoni i la seva preservació. Per aquest motiu l'hem titulat "El patrimoni oblidat de Barcelona".
A l'esquerra fotografia presa l'any 1930. Marcats en vermell els carrers de Ribes i del Clot. A la dreta plànol de la mateixa zona de l'any 1928. |
El punt negre indica la ubicació del tram estudiat a sobre d'un plànol actual. La línia taronja uneix els carrers de Ribes i del Clot. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada