diumenge, 27 de gener del 2013

BARCELONA I LA HISTÒRIA DEL FUTBOL

No parlarem en aquesta entrada de cap equip barceloní doncs ja està tot escrit i no aportaríem res de nou. El que volem destacar i recordar és que Barcelona va ser testimoni de dos episodis cabdals en la història del futbol mundial. I així s'hauria d'explicar en qualsevol enciclopèdia del futbol.
Tots dos esdeveniments van succeir en estadis que han desaparegut com a conseqüència d'operacions urbanístiques que no entrarem a valorar però que sí es mereixen un capítol apart. Estem parlant de l'estadi de Sarrià i el de Les Corts. Durant molts anys ambdós van ser les seus del RCD Espanyol i del FC Barcelona respectivament.
En aquesta foto del 1956 es pot veure encerclats
en vermell l'estadi de Les Corts i en blau l'estadi de Sarrià
El primer fet va ocórrer el dia 26 de gener de 1955 al camp de Les Corts. La Federació Catalana de Futbol va organitzar un partit a benefici de l'Escola de Periodisme entre l'equip italià del Bolonya i una selecció integrada per jugadors d'equips barcelonins reforçada per Alfredo Di Stéfano que en aquella època ja jugava al Real Madrid. Així doncs es va poder gaudir d'un esdeveniment excepcional: alinear en el mateix equip als dos millors jugadors dels anys 50 i en el moment àlgid de les seves carreres, Kubala i Di Stéfano.
El resultat final va ser 6-2 a favor de la Selecció de Barcelona i ambdós jugadors van anotar un gol cadascun. L'apassionada crònica del partit la podeu llegir clicant aquí.
El que també resulta important i valuós per al nostre bloc és que Barcelona tingués la seva selecció de futbol i a la samarreta aparegués l'escut de la nostra ciutat tal i com demostrem en aquesta fotografia.

La Selecció de Barcelona amb Basora, Villaverde, Di Stéfano, Kubala i Moll.
A l'angle inferior, detall de l'escut de la ciutat de Barcelona.
Brasil-Itàlia a Sarrià
El segon fet va tenir com a escenari l'estadi de Sarrià el dia 5 de juliol de 1982 durant la celebració del campionat mundial de futbol. S'enfrontaven les seleccions d'Itàlia i la de Brasil. L'equip vencedor passaria a les semifinals del campionat. La clara favorita era Brasil amb jugadors mítics com Zico, Sócrates o Falcão. L'ambient era increïble a les grades ja que s'aplegaven dues de les aficions més festives i cridaneres. No obstant, Paolo Rossi va fer pols la defensa canarinha i amb un hat-trick de pel·lícula va enfonsar les esperances de milions d'aficionats brasilers. Resultat final: Itàlia 3, Brasil 2. Aquest memorable partit és recordat encara avui dia a ambdós països. De fet, a Brasil es va publicar un llibre titulat "A tragédia do Sarriá". Per als aficionats italians, l'estadi de Sarrià va ser venerat fins al dia del seu enderrocament. Si voleu veure un resum d'aquell partit històric, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada