divendres, 12 d’octubre del 2012

UN ENDERROC INDIGNANT: L'HOSPITAL DEL NEN DÉU

HND (Hospital Nen Déu) Octubre 2012
Mentre escrivim aquesta entrada, s'està enderrocant un edifici singular que ha format part de la història de Barcelona. Estem parlant de l'antic Hospital del Nen Déu al carrer Mallorca cruïlla carrer Dos de Maig. Encara no entenem per què l'ajuntament no el va incloure dins del catàleg del Patrimoni Arquitectònic i evitar així el seu enderroc i la seva desaparició definitiva. Les raons autèntiques tampoc les sabrem mai. Al solar resultant es construirà un bloc de vivendes. Si a sobre hi afegim que aquest hospital va ser el segon a tot l'estat espanyol en aplicar tècniques homeòpates per a la cura d'infants, llavors la indignació augmenta.

Repassem l'origen d'aquesta institució especialitzada en l'hospitalització de nens pobres. El 1891 el Papa Lleó XIII va promulgar l'encíclica "Rerum novarum" on es feia patent la preocupació de l'Església per les penoses condicions laborals i higièniques dels treballadors arreu d'Europa. Recordem que en aquella època els nens a partir dels 6 anys començaven a incorporar-se al mercat laboral amb jornades duríssimes de 12 o més hores. Fins que no es va publicar la Llei Dato l'any 1900 no hi havia cap legislació que regulés el treball de les dones i els nens espanyols. Les condicions de vida eren realment severes amb grans epidèmies de malalties infeccioses que provocaven una alta mortaldat sobre tot entre els infants. Un grup de dames barcelonines preocupades per aquest assumpte i amb la col·laboració de religioses liderades per la beata María del Carmen González Ramos van fundar a Barcelona l'Hospital del Nen Déu el dia 30 de març de 1892. L'objecte era oferir assistència mèdica a infants pobres o abandonats. La primera seu es trobava al passatge Mercaders, molt a prop de l'Hospital Clínic (tot i que encara no existia). Sis anys després es va traslladar al carrer Rosselló però les dependències continuaven sent insuficients per la manca d'espai. Atès aquest inconvenient, la Junta Administradora de l'hospital decideix buscar un lloc nou on poder bastir un edifici que complís els requisits necessaris d'espai i salubritat.
Probable imatge de l'hospital al carrer Rosselló
El nou emplaçament se situaria en uns solars de Sarrià (encara no pertanyia a Barcelona). Els plànols del nou hospital van ser dissenyats pel prestigiós arquitecte Enric Sagnier, autor entre d'altres del Palau de Justícia i de la Duana de Barcelona. Quan ja semblava que el Ple municipal aprovaria el projecte final, la forta oposició per part dels veïns del solar van fer enrere la idea inicial i la Junta Administradora va haver de buscar un altre indret on construir l'hospital. El cas va arribar fins i tot a Madrid mitjançant un telegrama de data 22 de desembre de 1908 i signat per un grup de veïnes tal i com reproduïm a continuació:
Excmos. señor Presidente del Consejo de
Ministros y señor ministro de la Gobernación.
—Madrid.
Alarmadas madres de familia, vecinas de la
barriada Bonanova-Sarriá. en donde se proyecta construir Hospital Niño Dios, y en cuyos alrededores á costa de muchos sacrificios
han creado intereses para atender salud de sus
hijos, protestan de argumentos sustentan Junta y Cuerpo Facultativo del mismo, por proyectar.emplazarlo á menor distancia de nuestras viviendas de la que marca la ley, suplicamos VV. EE. no autoricen semejante atropello.
Després de tots els entrabancs que va haver de patir la Junta Administradora, l'any 1923 va obrir les portes l'Hospital Homeópata del Niño Dios al carrer Mallorca amb Dos de Maig. No obstant, durant la dictadura franquista es va prohibir l'homeopatia i de nou l'hospital va haver de fer front a problemàtiques alienes a la seva noble causa. Tanmateix, durant molts anys es va involucrar a la vida social barcelonina oferint gratuïtament el servei de menjador cada migdia. Finalment, el 2008 es va traslladar al Passeig Maragall a un edifici totalment nou i adaptat a les necessitats de la medicina moderna. Durant quatre anys l'antic hospital ha estat abandonat amb les conseqüents molèsties al veïns per la manca de manteniment i neteja. En aquests moments ja s'estan fent les tasques d'enderrocament i anivellament per tal de començar les obres del que serà nou edifici.
Treballs d'enderroc (11 d'octubre de 2012)
Valguin aquestes línies perquè no torni a succeir un fet tant indignant per la manca de sensibilitat envers d'un edifici històric i reivindicat que s'hagués pogut convertir en un equipament municipal al servei del barri i en un espai de record de la història de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada