diumenge, 7 d’octubre del 2012

EL MISTERI DE LES FONTS WALLACE A BARCELONA


A Barcelona podem trobar moltes fonts d'aigua potable repartides per tota la ciutat. N'hi ha de senzilles i n'hi ha d'altres amb un gran valor ornamental i decoratiu. En aquest darrer apartat es podrien incloure les fonts Wallace. Per saber què és una "font Wallace" hauríem d'anar a veure qualsevol dels 3 exemplars que han sobreviscut el pas del temps (125 anys) a Barcelona. A la Rambla de Santa Mònica, davant del Museu de Cera, n'hi ha una. Una altra a dins de l'espai exterior de les oficines d'Aigües de Barcelona a Collblanc. I la darrera al Cinema Comedia, cruïlla de Passeig de Gràcia amb Gran Via. 

Rambla Santa Mònica
Gran Via/Pg.Gràcia
Collblanc


Amb motiu de l'Exposició Universal de 1888, Sir Richard Wallace va regalar 12 exemplars a Barcelona i van ser ubicades per tota la ciutat. No hi ha una versió oficial sobre el motiu per què han desaparegut les altres 9 fonts. Hi ha diferents versions que asseguren per exemple que hi havia una davant de l'Hotel Oriente a la Rambla dels Captutxins que va quedar malmesa per un accident amb un camió i l'ajuntament la va fondre per a posar-hi una de semblant. D'altres diuen que col·leccionistes d'art han pagat grans quantitats de diners a bandes de malfactors per a robar-les i instal·lar-les als seus jardins privats. La imaginació pot ser infinita i de versions en podríem sentir cada dia. Nosaltres creiem que la primera versió és la més fiable ja que de fonts com la de la Rambla dels Caputxins n'hi ha dues més (a Roger de Flor amb Diagonal i a Marina amb Gran Via). 

Gran Via/Marina
Rambla dels Caputxins
Roger de Flor/Diagonal

La diferència de prop entre original (esquerra) i còpia (dreta) és prou evident.

Ara anem a veure quina va ser la gènesi de les fonts Wallace i el que representen. Sir Richard Wallace era un multimilionari anglès que tenia residència a Paris a l'època de la guerra francoprussiana de 1870. Degut al setge que va patir la ciutat per l'exèrcit enemic i les penúries per la manca d'aliments i d'aigua, el senyor Wallace va prendre consciència perquè a la població no li faltés mai més aigua i va fer donació d'un gran nombre de fonts que les van nomenar Wallace en el seu honor. A Paris en queden 119 exemplars i s'han convertit en un símbol de la ciutat. Es van dissenyar 4 models diferents però el més famós és el que ens va arribar a Barcelona (nomenada "model gran"). El senyor Wallace va fer donació també a d'altres ciutats del món i en podem trobar a llocs tant distants com Nova Orleans, Rio de Janeiro o Amman.

Tornant al misteri de Barcelona, si anem al web de l'Ajuntament de Barcelona i busquem font Wallace trobarem una petita referència al seu origen així com fotos de la del Museu de Cera. Ara bé, si cliquem sobre "veure localització" s'obrirà un plànol de la ciutat indicant la situació exacta de la que es troba al Museu de Cera i d'una altra que es troba a l'entrada del Parc de la Ciutadella a tocar l'Estació de França. En realitat no és aquesta una font Wallace, tot i que s'hi assembla molt. Es tracta d'una font que en un principi es trobava dins del Parc de la Ciutadella i amb el temps l'han traslladat a fora. Aquest mateix model està present a uns jardins públics de Poitiers (França) i també a la Praça de Dom Pedro IV de Lisboa.

Font davant la Ciutadella
Fonte dos Anjinhos, Lisboa
Font davant la Ciutadella (detall)

Sentint comentaris sobre la ubicació de les fonts, hi ha gent que diu que en tal i tal lloc n'hi havia una fa temps però de sobte va desaparèixer per tornar a aparèixer en un altre lloc diferent. El misteri continua i esperem que la raó de les desaparicions sigui perquè s'està fent una completa restauració i Barcelona pugui gaudir per sempre més dels 12 exemplars de fonts Wallace.
Qualsevol aportació a aquesta entrada és benvinguda. Més endavant farem una altra entrada que parli amb més detall de les característiques, disseny i localitzacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada