dimecres, 8 d’agost del 2012

OLIMPÍADA CULTURAL. CONFIGURACIONS URBANES

Els jocs olímpics no són només un esdeveniment esportiu sinó també una manifestació cultural que enriqueix la ciutat amb una pluralitat d'actes i exposicions que en el cas de Barcelona es van materialitzar des del 8 d'octubre de 1988. La llista de manifestacions artístiques va ser nombrosa i algunes van tenir un èxit extraordinari com la mostra El Quadrat d'Or amb un total de 330.000 visitants. Curiosament i malgrat haver passat 20 anys, hi ha una exposició que encara es pot contemplar: Configuracions Urbanes. Vuit artistes nacionals i internacionals van aportar el seu talent i ens han llegat la seva obra en un recorregut que uneix el barri de la Ribera amb el Port Vell i la Barceloneta. És una passejada totalment recomanable i que ens fa descobrir part del nostre patrimoni que en molts casos passa desapercebut. L'itinerari comença al Convent de Sant Agustí i finalitza a la Barceloneta, a la placeta formada pels carrers Conreria i Andrea Dòria. Les 8 etapes estan marcades en aquest plànol de situació:




  1. DEUCE COOP de James Turrell. Situada al carrer Comerç, 23. Es tracta d'un joc de llum apreciable a  partir del capvespre quan la llum natural comença a esvair-se. El material utilitzat va ser llum de neó. Originàriament la portalada estava decorada amb aquest material però successives restauracions de la façana l'han fet desaparèixer. James Turrell encara exposa les seves obres i a l'Argentina li han dedicat un museu.




2. BORN, de Jaume Plensa i situada al Passeig del Born. Es tracta d'una obra integrada al paisatge urbà i denota un cert aire misteriós que no deixa impassible a l'observador. El fil conductor és el passat del barri de la Ribera fent referència als gremis medievals i a la guerra de Successió. Jaume Plensa continúa la seva obra arreu del món i ha obtingut un merescut reconeixement internacional.



3. SENSE TÍTOL (QUATRE FALQUES), d'Ulrich Rückriem situada al Pla de Palau. Aquest autor utilitza principalment el granit com a material a les seves obres i la característica comuna en totes són les formes geomètriques. En aquest cas ens trobem davant de quatre grans falques que, degut al mateix color que el paviment, passen desapercebudes. L'artista viu a Irlanda on té el seu taller.


4. ROSA DELS VENT de Lothar Baumgarten situada a la Plaça Pau Vila. Aquesta obra només pot contemplar-se en la seva totalitat des dels terrats de la plaça ja que els noms dels vuit vents de la rosa dels vents estan encastats al paviment en un perímetre massa ample perquè el vianant pugui adonar-se. No obstant i després de 20 anys, la "P" de Ponent ha desaparescut. L'obra de Baumgarten es pot visitar als principals museus d'art contemporani del món.


5. CRESCENDO APPARE de Mario Merz al Port Vell. Són uns plafons al terra i també il·luminats amb neó. És un homenatge a la seqüència de Fibonacci, molt present a la seva obra en general. No es troba en un bon estat de conservació i no sempre està il·luminat. Mario Merz fou un artista representant de l'art pobre . Va morir el 2003.



6. LA HABITACIÓN DONDE SIEMPRE LLUEVE de Juan Muñoz. Situada a la Plaça del Mar. Es tracta d'una obra misteriosa i alhora inquietant. Dins d'una gàbia hi ha 5 figures mig humanes mig bala de canó. El projecte original incloïa un mecanisme de retroalimentació d'aigua per a fer l'efecte d'una pluja constant. Juan Muñoz va morir prematurament als 48 anys d'edat.


7. L'ESTEL FERIT de Rebecca Horn a la Platja de la Barceloneta. És l'escultura més coneguda de totes pel seu emplaçament enmig de la platja. Hi ha diferents interpretacions sobre el que suggereix aquesta obra. Ho deixem perquè cadascú tregui la seva conclusió. Rebecca Horn també és poeta i ha explorat el món del cinema. 

8. BALANÇA ROMANA  de Iannis Kounellis a la placeta que formen els carrers Conreria i Andrea Dòria.  Aquesta obra té un component inspirador en les diferents feines que es feien al port. La majoria d'obres de l'artista estan fetes dels mateixos materials: vigues, cables, ganxos... de fet Iannis Kounellis és considerat el fundador de l'art pobre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada