dilluns, 17 de febrer del 2014

ELS NOMS DE LA PLAÇA REIAL

Projecte de l'escultura dedicada a Ferran el Catòlic
La plaça Reial és lloc de visita obligada tal com podem comprovar a totes les guies turístiques sobre Barcelona. La història d'aquest espai públic ha estat objecte de molts estudis i anàlisis. Nosaltres només volem exposar un aspecte que no està aclarit pel consistori i no és altre que la diferent nomenclatura que ha rebut aquesta plaça al llarg de la seva relativa curta història. 

Si busquem "plaça Reial" a la interessantíssima pàgina web Nomenclàtor dels  carrers de Barcelona trobarem la següent entrada: Construïda en el lloc que ocupava l'antic convent dels caputxins, construït el 1718 i enderrocat el 1848. S'anomenà així perquè Isabel II col·locà la primera pedra del que havia de ser monument a Ferran el Catòlic (no erigit)

I a la mateixa entrada, comprovarem els noms que ha tingut des de la seva creació: plaza Real des del seu orígen, i plaça Francesc Macià entre 1931 i 1939 per després anomenar-se de nou plaza Real fins acabada la dictadura.
Plànol del 1855 on es llegeix "Plaza de los Capuchinos"

Sense cap ànim de conflicte, ans al contrari, nosaltres no estem d'acord amb aquesta informació. El primer nom que hem trobat abans que el de plaça Reial és el de plaça dels Caputxins en un plànol de l'any 1855. Aquesta afirmació és del tot possible ja que el solar d'aquesta plaça fou ocupat al principi per un convent de frares caputxins.

El segon nom que no apareix a la nomenclatura oficial és el de Plaza Nacional al voltant de l'any 1874. Aquell any es va publicar un tresor de la història de la nostra ciutat anomenat "Bellezas de Barcelona" on es pot comprovar el que diem. Aquesta afirmació és també lògica si pensem en la revolució del 1868 i que va suposar el destronament d'Isabel II.
Pàgina del llibre "Bellezas de Barcelona" on anomena
la plaça Reial com a Plaza Nacional




Així doncs, no queda provat categòricament que la plaça Reial ha tingut dos noms més dels que es coneixen però intentarem demostrar-ho pròximament.

3 comentaris:

  1. Hola,
    ¡sorprendente información! Desconocía totalmente los distintos nombres que había recibido esta plaza y eso que me he paseado en más de una ocasión por ella. Magnífico post en el que quiero destacar el plano que exponéis de 1855 sobre la plaza de los Capuchinos. Supongo que de ahí viene el nombre que recibe las Ramblas en ese lugar, Rambla de los Capuchinos.
    Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Francisco por tus comentarios que nos hacen sacar los colores. Nuestro objetivo está conseguido y no es otro que poner un granito de arena a ese pozo sin fondo que es la historia de la nuestra querida Barcelona. Un abrazo y hasta pronto!

      Elimina
  2. Hola!

    En aquesta fotografia es pot veure clarament que es deia plaza nacional: http://bvpb.mcu.es/es/consulta/registro.cmd?id=410465

    :)

    ResponElimina