dilluns, 9 de desembre del 2013

EL FANAL SOLITARI DE CANALETES

Al principi de les Rambles de Canaletes hi ha un element urbà que resulta invisible per a la majoria de barcelonins degut a la seva ubicació. Parlem del fanal que de nit il·lumina i convida als passejants a submergir-se al carrer més famós de Barcelona arreu del món. 

De tots els ornaments que hi ha a les Rambles, és l'únic que es troba ben bé al mig del passeig, tot i que no fa nosa perquè la seva situació, a l'extrem de la Rambla de Canaletes, no destorba als vianants. 
Ubicació original del Fanal de Canaletes

La seva història és curiosa i té a veure amb la urbanització de la Plaça de Catalunya. Resulta que el prestigiós Puig i Cadafalch va guanyar un concurs públic per a la urbanització de Plaça Catalunya. Aquest projecte va quedar aturat i definitivament rebutjat després del cop d'estat de Primo de Rivera l'any 1923.

Finalment la urbanització de la Plaça Catalunya fou adjudicada a Francesc de Paula Nebot. No obstant, el concurs guanyat per Puig i Cadafalch contemplava la realització de vuit fanals que se situarien a les quatre entrades de la plaça i que foren adjudicats a l'empresa Biosca & Botey. Aquesta empresa barcelonina ja havia construït un dels vuit fanals quan es va anul·lar el projecte de Puig i Cadafalch.
Projecte original de Puig i Cadafalch de la Plaça de Catalunya on es veuen 4 dels 8 fanals projectats


















Així doncs, el consistori es va trobar amb la problemàtica d'on ubicar aquest fanal.  La solució, gens menyspreable, fou emplaçar-lo al principi de les Rambles.

Allà es troba el protagonista d'aquesta entrada des de l'any 1928.

6 comentaris:

  1. Una història molt bona! No en tenia ni idea de l'origen d'aquest fanal que sempre m'ha agradat molt: una llàstima que no es fessin els 8 previstos... Gràcies pel post!

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu pel teu comentari. Només pel teu missatge ja val la pena haver fet aquesta entrada. Fins sempre!

    ResponElimina
  3. Doncs jo amb el teu permís, i citant-te com a font, incorporaré aquesta explicació a la ruta sobre la Rambla que acabo de treure "del forn" i que espero estrenar en breu perquè les teves explicacions sempre són per pujar el nivell de qualsevol ruta !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Txell pel teu comentari. Esperem i desitgem que tingueu l'èxit que us mereixeu. Records

      Elimina
  4. Hola,
    desconocía la historia de esta emblemática farola. A partir de ahora siempre que pase por su lado la recordaré. Por cierto, muy buenas las fotos. Lástima que no se acabara por ejecutar la idea original de Puig y Cadafalch.
    Un saludo

    ResponElimina
  5. Gracias Francisco por tus comentarios y ánimos. Un lujo que nos leas. Saludos y hasta pronto!

    ResponElimina