dilluns, 27 de gener del 2014

ELS MINUTER DE BARCELONA

Barcelona ha tingut sempre una tradició relacionada amb la fotografia. Des dels inicis d'aquest art menor, la nostra ciutat ha estat centre de producció gràcies a l'establiment d'importants estudis fotogràfics. Per citar uns quants, podem nomenar Foto Eclair, Photo Studio Areñas o l'estudi dels germans Napoleon que estava a les Rambles. 


La tecnologia avançava i el fet de la comercialització de càmeres portàtils va afavorir l'aparició de fotògrafs ambulants als llocs més emblemàtics de Barcelona. S'anomenaven "minuter" i oferien els seus serveis a turistes, mariners o parelles d'enamorats. Tenim constància que el gremi de fotògrafs de Barcelona va enviar una carta a l'alcalde l'any 1920 queixant-se de la incursió d'aquests fotògrafs ambulants en el sector professional. Transcrivim part de la carta:
"... s'instal·len per a certs carrers, plaçes o vies més cèntriques, un veritable aixam d'ambulants fotografs que pagant sols una patent de 3ª classe que sols permet la reventa de postals impreses o en fotografia, estampes i altres grabats similars, emprò no autoritza la confecció de les mateixes, i per lo tant sense cap altre tribut fan fotografies a tot-hom perjudicant aixís en gran manera als que degudament matriculats forment part del Gremi de Fotografs d'aquesta Ciutat."


Els minuter van estar presents a la nostra ciutat fins als principis dels anys 90. Recordem amb especial nostàlgia a la Carme que sempre podíem trobar-la al final de la Rambla, davant del monument a Colom. En una entrevista gairebé al final de la seva carrera professional va confessar que:
Carme, la darrera minuter de Barcelona
"Ja se sap, el jovent d'avui dia no està per aquestes coses. El negoci va de baixa, perquè abans venia molta gent de fora de Barcelona que es feia una foto de record i l'enviava al seu poble. Ara tothom ve a la ciutat sense donar-li més importància i, a més,
ja tenen les seves pròpies càmeres, tant els estrangers com els d'aquí."

Serveixi aquesta entrada com a petit homenatge per a la darrera dels minuter a Barcelona, la Carme.

3 comentaris:

  1. Hola,
    desconocía el nombre que recibían aunque los tengo presentes en mi memoria. En más de una ocasión, paseando por las ramblas de Barcelona, me llamó la atención su presencia.
    Un saludo y gracias por hacerme recordar tiempos pasados.

    ResponElimina
  2. BON DIA,JO MEN RECORDO DE LA CARMEN,LI BAIG FER BARIES FOTOS EN LA EPOCA QUE JO ESTABA A BCN,AMB UNA LEICA M4,I UN 90MM,,PERE

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Pere pel seu testimoni, és de gran valor per a nosaltres. Una salutació cordial.

      Elimina