diumenge, 2 de desembre del 2012

EL JOC DEL MOLINET A LA CATEDRAL DE BARCELONA

"Duplum molendinum" o molinet romà
Joc del molinet al terrat de la catedral
La catedral de Barcelona ha estat present a la vida dels barcelonins des de la seva inauguració al segle IV de la nostra era. Durant més de 1.800 anys hi han treballat persones que han fet possible el normal funcionament d'aquest edifici. No ens estendrem més enllà ja que el tema és interminable i ens podríem passar anys buscant i investigant tota la informació que hi ha impresa sobre la catedral i el seu personal present i passat. 

En aquesta entrada només farem una petita referència a dos treballadors que s'hi passaven moltes hores dins la catedral degut a les seves peculiars tasques a desenvolupar. Estem parlant dels campaners i els vigilants del claustre. Tots dos havien d'emplenar moltes hores mortes ja que els torns de treball superaven amb escreix les vuit hores diàries actuals . Com ho feien? Ben bé no ho sabrem mai però sí que podem afirmar que tots dos van passar-hi moltes estones jugant al molinet. Es tracta d'un joc d'origen romà (duplum molendinum) i és l'equivalent al "Tres en ratlla" però en comptes de tres, han de ser quatre les fitxes que han de posar en línia. 
El punt verd indica on es troba el molinet al claustre

És a dir, com a mínim hi havien de jugar dues persones i es necessita un tauler i les fitxes. L'únic inconvenient era fer un tauler de fusta o altre material. Com que no es podien permetre aquest luxe se les van enginyar i tots dos van cisellar el tauler a sobre dels carreus de la catedral. D'aquesta forma disposaven d'un tauler permanent i l'únic que havien de buscar era petites pedres per començar la partida. Avui dia encara es poden observar els taulers del molinet al terrat i al claustre de la catedral. Malauradament el del claustre es troba en un pobre estat de conservació i segurament en uns anys hauran desaparegut per sempre més les seves traces. Per part nostra intentarem que no sigui així i farem el possible per tal d'informar aquest fet a les persones responsables del seu manteniment.
Joc del molinet al claustre de la catedral. A l'esquerra estat actual i a la dreta hem dibuixat les línies amb un programari

3 comentaris:

  1. Us felicito per aquesta entrada, no m'hi havia fixat mai en aquest detall i no havia llegit res sobre aquest tema. Enhorabona. Una fidel seguidora.

    ResponElimina
  2. Sempre sorprenent als vostres seguidors !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola de nou Txell. És un dels nostres objectius arribar a sorprendre fins i tot a barcelonins de cap a peus. Gràcies pel teu suport i fins aviat!

      Elimina