dissabte, 1 de desembre del 2012

UNA VELLA VIA DE COMUNICACIÓ: CAMÍ ANTIC DE VALÈNCIA

Passejant pel Poble Nou ens va cridar l'atenció el nom d'un carreró anomenat "Antic Camí de València". Tenint en compte la situació del carrer, direcció nord respecte al centre de Barcelona, la primera conclusió que vam pensar era que aquesta via de comunicació no naixia a Barcelona. Picats per la curiositat, vam consultar el nomenclàtor dels carrers de Barcelona per saber l'origen d'aquest carrer. La nostra sorpresa va ser doble al comprovar que efectivament es tractava de la primitiva carretera que menava al Regne de València però que a Montjuïc també existia un "Passatge Antic de València". 
Passatge Antic de València
Camí Antic de València
Segons el nomenclàtor, tots dos carrers formaven part del camí que portava a València. Ja teníem una part del trencaclosques: la nostra primera conclusió era certa, estàvem al darrere d'una antiga via de comunicació que no naixia a Barcelona i que seguia la línia de la costa tot i haver accidents geogràfics com la muntanya de Montjuïc. Vam començar a tirar del fil i consultant antics plànols de Barcelona i rodalies, vam descobrir el traçat d'aquest camí ja des d'abans de l'any 1800. El fet que el seu recorregut fos paral·lel al Camí Ral i que passava pel centre d'antigues viles i ciutats ha afavorit la seva desaparició. Sortosament moltes d'aquestes ciutats han conservat el nom per on passava aquesta via excepte Sant Adrià del Besòs tot i que en un plànol de 1973 encara existia el "Camino Antiguo de Valencia" al costat de La Mina. 
Plànol de Sant Adrià del Besòs de l'any 1973

A continuació transcrivim el nom de l'Antic Camí de València tal i com apareix a les actuals guies de carrers:
  • BARCELONA: Camí Antic de València i Passatge Antic de València
  • BADALONA: Carretera Antiga de València
  • EL PRAT DE LLOBREGAT: Camí de València
  • VILADECANS: Camí Antic de Barcelona a València
  • GAVÀ: Camí Antic de Barcelona a València
  • CASTELLDEFELS: Antic Camí Ral de València
Un dels primers plànols detallats de la desembocadura del Llobregat. Encerclat en vermell es llegeix "Lo Camí Ral de Valencia que va a Barcelona"
En aquest plànol doble es veu com el Palau Nacional està contruït sobre el Camí Antic de València


    Plànol del Poble Nou de l'any 1932  on es comprova com el Camí Antic de València va influenciar la urbanització dels carrers

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada