divendres, 8 de febrer del 2013

LA MONYOS, PERSONA ENTRANYABLE

La Monyos
Amb motiu de l'emissió el proper diumenge 10 de febrer per BTV (22:00h) de la pel·lícula "La Monyos" hem volgut fer una entrada dedicada a un personatge tan popular com estimat. Però qui era la Monyos? Dolors Vega i Massana va néixer a Barcelona l'any 1871 i va treballar com a serventa a una casa d'una rica família barcelonina. Va ser mare soltera d'una nena que va desaparèixer tràgicament. A partir d'aquell moment la seva personalitat es va capgirar i amb la mirada perduda vagava pels carrers malvivint de les almoines que graciosament aconseguia a canvi "d'una cançoneta o un verset". Era fàcil trobar-la als voltants del Raval o al final de les Rambles ja que va viure al carrer de la Cadena (actual Rambla del Raval) fins els darrers dies de la seva vida. 

La Monyos va morir l'any 1940 però el seu record s'ha mantingut viu gràcies a la seva popularitat ja que fins i tot Victoriano Benedicto va escriure una obra de teatre dedicada a ella. 

La Vanguardia, 13 d'octubre de 1922

Tanmateix encara avui dia es pot sentir la dita "ets més popular que la Monyos" o una cançó que el grup de Rudy Ventura li va dedicar "Recordant la Monyos" (podeu sentir-la clicant aquí). 

Els cronistes més prestigiosos de Barcelona (Sempronio, Lluís Permanyer, etc.) també han escrit sobre la seva persona i Manuel Vázquez Montalbán a la seva magnífica obra "Barcelones" la va qualificar com un dels personatges més populars del segle XX "de la fisonomia marginal tolerable de Barcelona".

Per tots aquests motius us convidem a que mireu la pel·lícula no només per les magistrals actuacions de Julieta Serrano (la Monyos) i Claudia Molina (Pepi) sinó perquè de forma emotiva explica una petita gran història de Barcelona.

Els que no pogueu veure la pel·lícula, aquí teniu l'enllaç per a poder gaudir-la en qualsevol moment.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada